Balandėliai – vienas iš tų populiariųjų mūsų virtuvės patiekalų, kurio gamybos receptas perduodamas iš kartos į kartą beveik kiekvienoje šeimoje. Galbūt todėl kiekvienos šeimininkės balandėliai yra vis kitokie...
Šis patiekalas Lietuvoje yra žinomas jau nuo Vytauto Didžiojo laikų, o balandėlių šaknis nesunkiai galima surasti Azijoje. Čia jie vadinami „Dolma“, ir yra suvynioti į vynuogių lapus. Kulinarijos istorijoje teigiama, kad Lietuva buvo bene pirmąja stotele, iš kurios balandėliai pasklido ir į kitas Europos šalis!
Kaip įprasta, Elena ir Gian Luca savo balandėlių versijas šį sekmadienį gamino ne vieni. Elenai į pagalbą atskubėjo lietuviškos virtuvės žinovas Raimondas Klimas, kuris atskleidė autentišką savo močiutės Lalos balandėlių receptą. O štai Gian Luca savąją patiekalo versiją ruošė su pasaulietiškos virtuvės atstovu Edvardu.
Močiutės Lalos balandėliai
Reikės:
- 1 šviežio kopūsto
- 100 g ryžių
- 400 g kiaulienos faršo
- 3 vnt. morkų
- 1 didelio svogūno
- Galina Blanca Avecrem sultinio
- Pomidorų pastos
- Sviesto
- Druskos
- Pipirų
- Marinuotų agurkų
- Bulvių košės
Eiga:
Užverdame vandenį ir į jį dedame Galina Blanca Avecrem sultinio kubelį. Viską gerai išmaišome ir dedame kopūsto galvą. Ją apverdame 10-15 min, kad lengvai nusiimtų lapai.
Ruošiame įdarą: sumaišome kiaulienos faršą su virtais ryžiais, druska ir pipirais.
Keptuvėje išlydome sviestą ir dedame apkepti smulkintas morkas ir svogūnus. Beriame druskos ir pipirų. Įdedame pomidorų pastos ir pilame nuo kopūsto virimo likusio sultinio.
Vyniojame balandėlius: ant iškloto lapo dedame įdarą ir gerai susukame. Šauname į orkaitę 10-15 minučių. Balandėliams iškepus, dedame juos į padažą ir leidžiame dar pasitroškinti 10 minučių.
Patiekiame su marinuotais agurkais ir bulvių koše.
Itališki balandėliai Caponet
Reikės:
- 1 savojinio kopūsto
- Gabalėlio lašinių
- 1 didelio svogūno
- 400 g jautienos faršo
- Šviežios sluoksniuotos tešlos
- Alyvuogių aliejaus
- 100 ml baltojo vyno
- 2 vnt. kiaušinių
- Sviesto
Bešamelio padažui reikės:
- 50 g sviesto
- 50 g miltų
- 500 ml pieno
- 150 g parmezano sūrio
Eiga:
Keptuvėje apkepiname smulkintus lašinius ir svogūną. Jiem apkepus, dedame jautienos faršą ir gerai pakepiname. Pilame baltojo vyno ir leidžiame pasitroškinti kelias minutes.
Į dubenį mušame kiaušinį, dedame parmezaną ir gerai išmaišome. Tada suberiame keptos mėsos įdarą ir vėl viską išmaišome. Formuojame balandėlius: klojame apvirtą savojinio kopūsto lapą, dedame mėsos įdaro ir gerai užlankstome.
Pasiruošiame bešamelio padažą: išlydome sviestą, dedame miltus ir maišome, kol masė susijungs. Pilame pieną ir nesustojame maišyti, kol padažas nesutirštės. Vėliau beriame parmezano sūrį ir viską gerai išmaišome.
Kiekvieną balandėlį suvyniojame į sluoksniuotą tešlą, aptepame kiaušinio plakiniu ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 10-15 minučių. Patiekiame su bešamelio padažu.
„La maistas. iššūkis“ – sekmadieniais, 9 val. per TV3!